Znate li šta znače male crvene zastavice na vodi ! (Nautičari oprez!)

Prošlogodišnje nesreće sa stradalim roniocima pre ovogodišnje nautičke sezone upozoravaju da bi nautičari, baš kao i ronioci, trebali poznavati i pridržavati se pravila koja ova zastavica označava.

Scuba FLAG

Na žalost, postoji previše nautičara koji pojma nemaju što ova zastavica (crveno-bela) zapravo znači i plove punom brzinom preko nje kao da je namerno žele pogoditi.

Zato je to mali podsetnik što zastavica za ronjenje znači i šta zahteva od nautičara. Očito je, kada se zove “zastavica za ronjenje” da označava ronioce pod vodom u tom području. Njena je svrha da se oko nje stvori zona sigurnosti. Koliko ta zona seže daleko, ovisi o lokalnim uredbama. U pravilu se zona prostire između 30 i 100 metara. A ako niste sigurni, što dalje od nje to bolje. To nije nekakav komad smeća koji ćete odgurnuti. Ronioc bi trebao izroniti na manje od jedne distance od broda koju označava ovakva zastavica.

U principu, sve je to akademska rasprava ako osoba koja je pod vodom ne koristi nikakvu zastavicu. U tom slučaju samo treba čekati da se nesreća dogodi, što je mala uteha za nekog ko pregazi ronioca, jer ni u primisli nije mogao znati da će neko izroniti upravo ispred pramca njegovog broda. No i to je često dvosmerna ulica, jer je pitanje kojom brzinom i na kolikoj udaljenosti od obale je dotični plovio u tom trenutku. Prečesto smo svedoci jurcanja glisera (pa i većih krstaša) u punoj brzini neposredno uz ograđeni deo plaža, samo da budu viđeni.

Izvor: nautickiportal.com

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor