UN upozorile na začarani krug meduza u Sredozemnom moru

Ujedinjene nacije su u četvrtak upozorile da prekomerno ribarenje na Sredozemnom moru povećava broj meduza i apelovale da se meduze više koriste u ishrani, medicini i kozmetici, preneo je AFP.

meduza

Studija Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) pri UN, sa sedištem u Rimu, pokazala je da je prekomerno ribarenje povećalo broj meduza, jer je samim tim smanjen i glavni izvor njihove ishrane.

U začaranom krugu, meduze se onda hrane ribljom ikrom čime se i dalje smanjuje populacija riba, navedeno je u izveštaju.

U izveštaju se navodi da bi mogući faktor povećanja broja meduza mogli da budu i đubrivo i otpadne vode koji povećavaju sastojke za njihovu ishranu.

Sugeriše se i da bi među načinima za smanjenje populacjie meduza u Sredozemnom moru mogla da bude veća upotreba meduza u ishrani ili medicini.

Kaže se i da otkriće takozvane besmrtne meduze, koja može da zaustavi proces starenja, treba iskoristiti za razvoj proizvoda za podmlađivanje ljudi.

Leave a commentlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor