U Jadranu se susreli oči u oči s opasnim morskim psom!

U moru kod ostrva Plavnik, nedaleko od ostrva Krka i Cresa, ronioci su imali bliski susret s tri i po metara dugim morskim psom. Susret su uspeli zabeležiti i fotoaparatom!

Glavonja Jadran

Najverovatnije je reč o morskom psu glavonji (lat. Hexanchus griseus), jednom od dve opasnije vrste u Jadranu. Po Wikipediji, najveći uhvaćeni primerak u Jadranu imao je 496 cm. Zanimljivo je i da ovaj morski pas ima fluorescentno zelene oči, a telo mu je sivo-crne do čokoladno smeđe boje, koja ide ka svetlijoj prema stomaku.

Ovog su morskog psa na dubini od 37 metara ugledala tri ronioca, koji su s kolegama otišli na organizovano ronjenje kod ostrva Plavnika.

"Nije nam bilo svejedno... Kako su u strahu velike oči, na prvi pogled nam se činilo da je velik sedam-osam metara, ali kasnije smo ga 'skratili'. Prvo je prošao ispod nas, no kad nas je ugledao, okrenuo se i krenuo prema nama! Gledali smo se doslovce oči u oči. I onda je otišao... ", ispričao je za Novi list ronioc Karleto Vincan iz Krka.

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor