Ronioci u Velikom bačkom kanalu umesto smeća naišli na granate

Članovi Društva podvodnih aktivnosti Sombor, poznati po čestim akcijama čišćenja vodotokova u okolini, prilikom obavljanja ovako društevno odgovornog posla u koritu Velikog bačkog kanala kod Bezdana, bili su nemalo iznenađeni.

Oni su, naime, pokušavajući da u saradnji s Mesnom zajednicom Bezdan povade smeće bačeno u kanalsku vodu na akvatoriji seoskog kupališta, naišli na dva pakovanja sa ukupno četiri minobacačke granate. Granate su bezbedno uklonjene uz intervenciju specijalizovanih ekipa republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo nije prvi put da su ronilačke ekipe u okolini Sombora, inače bogatog kanalskim vodotokovima, nailazile na ovakvu vrstu eksplozivnih sredstava, pošto je tokom ne tako davnih građanskih ratova na području bivše SFRJ, prestonica zapadne Bačke bila jedna od sredina koja se neminovno našla na udaru nesavesnih, koji su dolazili u posed velike količine oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Konačni mir za većinu „kolekcionara“ je doneo i glavobolju šta sa svojevrsnim reliktima rata, pa su se bacanjem u vode obližnjih kanala na takav način rešavali kućnih arsenala, iako je država Srbija u nekoliko navrata kroz akcije svojevrsne amnesticione predaje nelegalnog i zabranjenog naoružanja i minsko ekslozivnih sredstava omogućavala bezbednu predaju potencijalno opasnih „trofeja“.

Veliki bački kanal, paradoksalno, do Crvenke spada u najčistije vodotokove da bi se od Crvenke i dalje prema Kuli i Vrbasu pretvorio u pravu kontinentalnu kloaku. Akcija čišćenja Velikog bačkog kanala kod Bezdana omogućena je zahvaljujući projektnim aktivnostima pod naazivom „Neka vode budu čiste“, koje se sprovode pod pokroviteljstvom fondacije „Ana i Vlade Divac“.

Mada je potencijalno izuzetno opasni nalaz minobacačkih granata u njima pripadajućim službenim kontejnerima donekle i zabrinuo somborske ronioce, oni nisu odustali od svog projekta, pa su već koliko dan kasnije, takođe u okviru aktivnosti po projektu „Neka vode budu čiste“, očistili i poznato somborsko kupalište na tromeđi, a u ovoj akciji čišćenja pomogla su i deca.

Kupalište na tromeđi je od pre dve godine, tačnije od uređenja priobalja i postavljanja mola, klupa i trščanih suncobrana, postalo još omiljenije izletište za brojne Somborce i njihove goste, željne letnjeg osveženja i spasa od tropskih vrućina. U ovoj akciji iz kanala je vađen daleko bezopasniji otpad, mada ni to ne služi na čast nesavesnim građanima.

Voda na čijim obalama se sastaju vremešni Veliki bački kanal čiji početak izgradnje datira iz samog kraja 18. veka i kanal vodoprivrednog sistema Dunav -Tisa-Dunav, izgrađen u 20. veku, pokazalo se ovom akcijom, sadrži velike količine novovremenog smeća kao što su limenke, plastične flaše i drugo smeće koje su nesavesni građani bacali u vodu.    

M. Miljenović

Foto: DPA Sombor

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor