RONIOCI PRONAÅ LI POTOPLJENI TURSKI BROD

Tokom podvodnih istraživanja 6000 godina starog grada Limantepea na zapadnoj obali Turske, ronioci su pronašli potopljeni otomanski brod iz 17. veka.

potopljeni grad

Radi se o trgovačkom brodu koji je prevozio teret u Holandiju, a to je inače najnovije otkriće u tom području bogatom olupinama. Istraživanja na tom području započela su pre 13 godina, a trenutno ih vodi profesor Hayat Erkanal, pod čijim je vodstvom 20 podvodnih arheologa. Svi oni proučavaju ruševine Limantepea, praistorijskog naselja starog šest milenijuma.

“Procenili smo da se unutar broda nalazi viÅ¡e od hiljadu tanjira koji su bili trgovački teret. Deo broda je nepovratno izgubljen jer nije bio pokriven ispod morskoga dna”, kazao je Erkanal.

Njegov tim i dalje nastavlja s istraživanjima, a do sada su pronašli veći broj brodova iz različitih vremenskih era iz kojih su izvadili znatan broj artefakata, koji se obnavljaju u laboratorijima i spremaju za izložbu. Plan je da Izmir, najveći grad toga područja, s vremenom postane važno središte za podvodnu arheologiju.

Limantepe, odnosno Klazomenai na grčkom, bio je lučki grad starih Grka, a pretpostavlja se da je potopljen usred potresa ili nekog sličnog kataklizmičkog događaja.

Izvor: scubalife.hr

Leave a commentlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor