Ronilačko odelo za ekstremne dubine

Tehnologija svakodnevno pomera granice, a jedan od najboljih primera jeste ronjenje.

Pre samo stotinjak godina nezamislivo je bilo i pomisliti da će ronjenje na nekoliko desetina metara dubine postati uobičajena i normalna aktivnost za milione ljudi. Kao i uvek, čovek se nije zadržao na tome, već stalno teži novim izazovima. Jedan od tih mogućih koraka napred je novo odelo odnosno atmosferski ronilački sistem nazvan Exosuit.

Radi se o sistemu za dubinsko ronjenje koje je ideja doktora Phila Nuyttena i kanadske kompanije Nutco Research, inače proizvođača podvodnog vozila Orcasub. Exosuit drži korisnika pod pritiskom koji vlada na površini pa tako eliminiše fiziološke probleme povezane s dubinskim ronjenjem. Da se ne radi o kulama u vazduhu pokazuje i činjenica da je narudžbu za odela već napravila američka kompanija JF White, jedna od vodećih u zahtevnim podvodnim radovima.

Odelo sadrži i tehnologiju koja omogućuje korisniku da se kreće na što je više moguće prirodan način i tako obavlja zadatke. Jedan od onih koji su isprobali ovo odelo jeste i Michael Lombardi, osnivač neprofitne organizacije iz američke savezne države Rhode Island, Ocean Opportunity. Odelo će njemu i njegovoj ekipi služiti za istraživanja na otvorenom moru odnosno okeanima. "Jako sam uzbuđen zbog toga što će nam Exosuit omogućiti potpuno novu viziju neistraženih okeanskih prostora. Time se ostvaraju neslućene prilike za podvodne naučnike", kaže Lombardi. Njihova ideja je da na dubinama i do 300 metara po prvi put ljudskim okom, a ne objektivom kamere, razgledaju izbliza podmorski život.

Zanima li vas kako će se razvijati cela priča, Lombardijev blog možete pratiti na OVDE.

Izvor: scubalife.hr

Leave a commentlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor