Ronilačko odelo koje štiti od napada ajkula

Jedna australijska istraživačka firma predstavila je ronilačko odelo koje se reklamira kao prvo koje štiti od ajkula i koje je napravljeno upotrebom novih otkrića u vezi sa vidom ovih predatora.

Elude

U saradnji sa Okeanografskim institutom Univerziteta Zapadna Australija, preduzetnici Hamiš Džoli i Kreg Anderson razvili su dva odela za zaštitu ronilaca i surfera od ajkula.

- Zasnovana su na novim naučnim otkrićima o sistemu za vid ajkula - rekao je Anderson i dodao: "Uspeli smo da nauku pretočimo u materijale koji prave konfuziju u vizuelnom sistemu ajkula".

Plavo-belo odelo "Elude" dizajnirano je za ronioce i koristi podatke o ajkulinoj percepciji boje i svetlosti kako bi "sakrilo ronioca u vodi", objasnio je Anderson.

Elude scuba

Odelo "Diverter" napravljeno je za surfere i bazirano je na onome Å¡to ajkula smatra znacima za opasnost u prirodi, sa crno-belim prugama koja imitiraju "neprijatnu hranu", rekao je Å on Kolin sa Univerziteta Zapadna Australija.

- Mnoge životinje u biologiji odbijaju dosadne životinje - plen koji daje signal koji nekako govori 'nemoj me pojesti' i to je ovde manifestovano u prugastom šablonu - rekao je Kolin.

Odela su kulminacija dvogodišnjeg projekta koji je finansirala vlada Zapadne Australije posle povećanog broja napada ajkula u kojima je poslednjih godina pet ljudi godišnje stradalo.

Ajkule su uobičajena pojava u australijskim vodama, ali su smrtonosni napadi do skora bili retki.

Kompanija Andersona i Džolija "SAMS" licencirala je svoju tehnologiju kod proizvodjača ronilačkih odela "Radiator"-a i danas je prodaja njihovih odela počela onlajn po ceni od 429 australijskih dolara

Testiranje uz pomoć lutaka pokazalo se kao uspešno, jer su ajkule u vodama zapadne Australije samo prolazile pored SAMS-ovih odela ali su napadale lutke u običnim, crnim odelima.

Izvor: blic.rs

Leave a commentlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor