Rat Australije i Japana zbog lova na kitove

Australija i Japan, inače prijateljske i ekonomski snažno povezane zemlje, ukrstile su koplja oko lova na kitove pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Japanese-Whaling--006

U toku je iznošenje argumenata i dokaza pred ovim sudom po optužnici koju je podnela Australija, a koja tereti Japan da sprovodi lov koji predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma i ugrožava opstanak kitova u Južnom okeanu.

Australija je proglasila jedan deo voda u kojima se kreću japanski kitolovci svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, te je od 2008. godine počela da šalje brodove čiji je zadatak da nadgledaju aktivnosti japanskih kitolovaca u delu Južnog okeana koji je utočište kitova.

Ovako izgleda jedan od pokolja kitova i delfina!

Ovako izgleda jedan od pokolja kitova i delfina!

Ovi australijski izviđači snimili su fotografije krvavih scena koje su izazvale revolt javnosti i uzburkale duhove među borcima za zaštitu životne sredine u Australiji i Novom Zelandu, kao ona na kojoj se vidi kako japanski kitolovac vuče leševe majke i bebe kita.

Nezadovoljstvo javnog mnjenja u Australiji prisililo je vladu ove zemlje da podnese zahtev Međunarodnom sudu pravde za zaustavljanje lova na kitove u međunarodnim vodama u Južnom okeanu.

Australija je polovinom 2010. godine podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde tereteći Japan da zloupotrebljava kvote za lov u svrhe istraživanja i tvrdeći da nema razloga da se ovi gigantski morski sisari ubijaju da bi se proučavali, pogotovo što su japanski moreplovci u protekle nepune tri decenije već usmrtili oko 10.000 kitova i na taj način ugrozili njihov opstanak.

Prema tvrđenju australijske strane, Japan je na taj način prekršio međunarodni sporazum koji zabranjuje komercijalni lov i Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim divljim vrstama flore i faune.

Naime, komisija zabranjuje svojim zemljama članicama lov u komercijalne svrhe, ali im dozvoljava lov u naučne svrhe, te dopušta lov u egzistencijalne svrhe domorodačkim zajednicama čiji život tradicionalno u bitnoj meri zavisi od tog mesa, kao što su Inuiti (Eskimi) na Grenlandu i u Kanadi.

Sudsko saslušanje u Hagu trajaće do 16. jula, a presuda 16 sudija međunarodnog suda očekuje se u narednih šest meseci.

Borci za kitove "Sea shepherd"

Whale_Wars_Sea_Shepherd_by_sharkstudio

whaling-sea-shepherd-action-shot

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor