Pogledajte pravu Atlantidu: Naučnici oživeli Iraklion, grad koji je potonuo pre 1.200 godina

Pomoću 3D tehnologije, naučnici su “oživeli” Atlantidu iz stvarnog života, nestalu u vodama Egipta pre skoro 1.200 godina.

iraklion

Grad Iraklion, gde se nalazio hram u kome je inaugurisana Kleopatra, bio je jedan od najznačajnijih trgovačkih centara u Sredozemlju, pre nego što je nestao u današnjem Abukirskom zalivu.

Iraklion je otkriven 2001, a posle više od deset godina iskopavanja, naučnici su napravili 3D mapu, koja odslikava život u drevnom trgovačkom centru.

Vekovima se smatralo da je Iraklion mitski grad, baš kao i Atlantida - sve do pre 12 godina, kada je podvodni arheolog dr Frenk Godio pretraživao egipatsku obalu u potrazi za francuskim ratnim brodovima, koji su učestvovali u pomorskoj bici kod Abukira, i tom prilikom slučajno naišao na blaga nestalog grada.

Nakon što su uklonili slojeve peska i mulja, ronioci su otkrili dokaze o izvanrednom bogatstvu i stvorili sliku o tome kako je pre više od 1.000 godina izgledao život u tadašnjem trgovačkom centru Iraklionu.

Arheolozi su pronašli ostatke više od 64 broda, zakopana na dnu mora, oko 6,5 kilometara od obale Egipta. To je najveći broj drevnih brodova ikada otkriven na jednom mestu.

iraklion_2

Osim toga, našli su 700 sidara, zlatnike i tegove od bronze i kamena, koji su verovatno bili korišćeni u trgovini, kao za izračunavanje poreskih stopa.

Međunarodni tim naučnika otkrio je i ostatke legendarnog hrama Amun-Gereb, u kome je Kleopatri predata vlast nad Egiptom.

Kameni blokovi sa tekstovima na grčkom i staroegipatskom jeziku, više desetine sarkofaga, u kojima se verovatno nalaze mumificirane životinje koje su prinošene na žrtvu za hram Amun-Gereb, takođe su deo otkrivenog blaga.

Naučni tim, okupljen oko dr Godija, tek treba da utvrdi šta je izazvalo potonuće grada, ali su prema glavnoj hipotezi, razlog bili nestabilni sedimenti Irakliona, na kojima je grad bio podignut. Nivo mora je porastao i sve to zajedno je verovatno dovelo do toga da grad potone 3,5 metara.

“Tek smo na početku naših istraživanja”, izjavio je dr Godio za “Telegraf”. “Verovatno ćemo raditi još narednih 200 godina.”

Izvor: blic.rs

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor