Pod vodom 12 minuta bez vazduha

“Ne vidiš nigde obalu i kreće zaron na 50, 60 metara u duboko plavetnilo i samo odjednom ispred tebe se pojavljuje čitav brod. Nepregledan. Kao Titanik. Živi svet na njemu je kao sa neke druge planete. Oko broda kruže morski psi. Nisu mnogo veliki, do 3,5 metara, ali nisu naivni. Osećaj je kao da letiš među njima.”

Brankov svetski rekord iznosi 10 minuta i 18 sekundi

Brankov svetski rekord iznosi 10 minuta i 18 sekundi

DAH - Ovako Branko Petrović, svetski rekorder u ronjenju na dah, opisuje svoje najuzbudjivije putovanje u podvodni svet na 100 kilometara od obale Dubaija. Branko je tri godine zaredom obarao svetski rekord. Zaranja potpuno slobodno, bez boce sa kiseonikom, kanapa ili bilo čega što bi mu smetalo “u putovanju”.

- Najviše sam ronio 12 minuta i 11 sekundi, međutim to nije priznato kao svetski rekord zbog nekih administrativnih gluposti. Zvanični svetski rekord ostvario sam u avgustu u Kazanju i iznosi 10,18 minuta. Uskoro se nadam da ću zaroniti preko 150 metara, ako sponzori pomognu. Nakon toga spremam se za svoj maksimalni zaron - priča ovaj nesvakidašnji beogradski sportista.

Rekorder: Branko Petrović

Rekorder: Branko Petrović

Motiv da se bavi ovim sportom je pre svega osećaj slobode koji pruža ronjenje, ali i istraživanje mesta koja do sada možda niko nije video.

- U početku, duša se potpuno smiri jer je u pitanju stvarno lep osećaj. Druga faza je kad krećeš da se boriš sa, laički rečeno, kiselom krvlju. Previše ugljen-dioksida koji ne možeš da izdahneš stvara izuzetno neprijatan osećaj i tera te da dišeš, ali ti se svesno boriš. Samo oni retki koji su u stanju da preguraju to stanje dožive taj lep osećaj koji bih mogao da uporedim sa vrste blage opijenosti. Mozak ti je na ivici da počne da tone u san i u toj zadnjoj fazi boriš se da ne zaspiš jer je vrlo lako da se u tom trenutku isključi svest - strastveno opisuje Branko.

On dodaje da ovaj sport nije kockanje sa životom i da na takmičenjima nije zabeležen nijedan ozbiljan incident kao što se to događa u drugim sportovima. Bitno je, kaže, da se ništa ne radi samoinicijativno i bez pripreme.

Izvor: 24sata.rs

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor