POÄŒINJE POTAPANJE BRODOVA U HRVATSKOJ

Konačno smo dočekali početak potapanja isluženih brodova u svrhu stvaranja atraktivnog podmorskog odredišta za ronioce.

foto: arhiva Arsena

foto: arhiva Arsena

Prvi takav brod biće admiralski brod nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice Vis koji će u septembru otputovati na dno mora nedaleko istarskog rta Kamenjak. Stari Titov brod koji u pulskoj luci čeka potapanje 2002. godine kupio je istarski preduzetnik Arsen Brajković nakon što je godinama ležao na mrtvom vezu u Boki Kotorskoj. Kako su prvobitni planovi o osposobljavanju broda za plovidbu propali, Vis će umesto na vodi dočekivati ronioce pod vodom.

Vredi podsetiti kako su Amerikanci, koji su prvi masovno krenuli s praksom potapanja starih brodova, stvorili atraktivne podvodne komplekse koje dnevno posećuje desetine hiljada ronilaca. Malta je takođe u zadnjoj dekadi doživela pravu ekspanziju ronilačkog turizma zahvaljujući dotrajalim brodovima koje su pretvorili u roniocima privlačne olupine na dnu mora.

Brodovi se potapaju pažljivo, vodeći računa o zaštiti morskog dna, a ujedno postaju veštački grebeni na kojima se razvija morski život. Obično se potapaju na manjim dubinama kako bi bili dostupni i roniocima početnicima pa će tako do gornjeg dela broda Vis, kako je objasnio vlasnik Brajković, moći zaroniti i početnici kvalifikovani za ronjenje do 18 metara dubine.

Budući da u Hrvatskoj sve do nedavno nije postojao zakonodavni okvir za potapanje brodova u ovakve svrhe, pojedinci iz ronilačke industrije, TZ Rijeka i radna tela za razvoj ronilačkog turizma u saradnji s nadležnim ministarstvima odradili su velik posao kako bi ovaj, skoro 60 metara dugačak brod, otputovao na dno mora.

Jedan od inicijatora projekta namernog potapanja brodova u Hrvatskoj je i Ferdinand Hitrec iz Ronilačkog centra Marco Polo. "Izuzetno sam zadovoljan što smo nakon više od četiri godine administrativne bitke, dok su nam svi govorili kako je tako nešto kod nas nemoguće, korak bliže ostvarenju cilja, razvoju posebne i prepoznatljive turističke ponude Hrvatske", kazao je Hitrec.

Izvor: www.scubalife.hrlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor