Otkriveno morsko čudovište staro 480 miliona godina

Istraživači američkog Univerziteta Jejl i britanskog Univerziteta Oksford otkrili su morsko čudovište nalik džinovskoj lignji, koje je krstarilo okeanima pre 480 miliona godina.

10195439525501ddda94d9d345608150_640x479

Ovaj zglavkar zastrašujućeg izgleda, nazvan Aegirocassis benmoulae, po marokanskom lovcu na fosile Mohamedu Ben Muli, hranio se poput današnjih kitova, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

"To je bila najveće stvorenje koje je živelo u to doba", navela je zoolog Alison Dejli sa Univerziteta Oksford.

Morska neman je na glavi imala mrežu od trnja kojom je filtrirala hranu, te je najverovatnije bila najstarija poznata predstavnica vodenih džinova koji su se hranili filtriranjem morske vode.

Aegirocassis benmoulae pripada izumrloj porodici anomalocarididae, morskih životinja koje su se pojavile pre 520 miliona godina.

Naučnici, međutim, navode da su dosad otkrivene anomalocarididae bile predatori na samom vrhu lanca ishrane, bliže današnjim ajkulama.

Ova nova vrsta više liči na naše kitove koji, takođe, filtriraju vodu kroz morske češljeve ili četke koje se nalaze umesto zuba i služe im za prikupljanje planktona, s tom razlikom što su kitovi iz porodice sisara.

Izvor: TANJUGlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor