Okeanograf: Žak Kusto

Na današnji dan, 1910. rođen je Žak Kusto, francuski okeanograf, ekolog i pronalazač.

Cousteau

Njegova istraživanja morskih dubina inspirisala su mnoge ljude i ostavljala ih bez daha, a njegova inventivnost pomerila je granice ljudskih mogućnosti. Kroz svoje dokumentarce (koje smo nekada gledali u okviru školskog programa) i knjige, Kusto je doprineo shvatanju okeana više nego bilo koja osoba u ISTORIJI.

Neke zanimljive činjenice:

sjajan lik... svi ga se naravno sećamo... samo što u njegovoj biografiji treba reći i da je odlično odradio i posao za obaveštajnu službu.... to mu je bio jedan od glavnih poslova... inače.... svojevremeno je tražio i od SFRJ dozvolu da roni kod Vis-a... nisu mu izašli u susret... opasan je čikica bio... ali sjajan... sposoban.... i medijski podržan - što je mnogo bitno, naravno...

I još nešto: Posle njegove smrti pričalo se da je bio najveći pljačkaš morskih dubina???

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor