Pozdrav svima, nalazite se na zvaničnoj prezentaciji sportsko-rekreativnog ronilačkog kluba DPA Sombor iz Sombora.
Na našim stranama možete da pročitate razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Istorijat

misa

Društvo Podvodnih Aktivnosti “Sombor” Sombor osnovano je 05.07.1984.godine. Osnovao ga je Rekeče Mihalj sa nekolicinom entuzijasta. Tacnije društvo je osnovan 13.02.1983. godine pri motonautickom klubu . Godinu i po kasnije osniva se Društvo Podvodnih Aktivnosti “Sombor” kao samostalno društvo.Prostorije dobija od Narodne Tehnike Opštine Sombor na Vencu Živojina Mišica br. 14. gde su i sada prostorije kluba.

Od osnivanja pa do danas kroz klub je prošlo stotine članova koji su obučeni za nekada mlađe ronioce, a po novom ronioce sa jednom zvezdicom. Svake godine samostalno ili u saradnji sa drugim klubovima organizuju se ronilacke akcije na moru ili zatvorenim vodama.

Od svog osnovanja do danas ostvareno je više od 10000 urona. Pri cemu se nije desio ni jedan ozbiljniji ronilacki incident. To i visoke kvalifikacije kao i bezbrojni uroni ljudi koji obučavaju i vode ronjenja u našem klubu su garancija i Vama ukoliko se odlučite da nam se pridružite.

Kursevi

DPA ,,SOMBOR,, iz Sombora organizuje kurseve ronjenja tokom cele godine. Obuka se odvija prema pravilima međunarodne organizacije za podvodne aktivnosti CMAS i domaćim pravilima granskog ronilačkog saveza UZOR.Osnovnu ronilačku obuku za sticanje kategorije P.1. mogu upisati kandidati sa najmanje 14 godina života.(Gornja granica polaznika nije limitirana. Dakle, nemojte misliti da Ste prestari.) Potrebno je da postoji opšta zdravstvena sposobnost koja se utvrđuje na specijalističkom pregleldu kod lekara. Traži se dobra kondicija i psihička zrelost za početak obuke. Na kursu će se steći znanja i veštine da se roni bezbedno a naučićete sve o opremi koja se koristi. Za početak kursa je potrebno imati osnovu ronilačku opremu MPD – MASKA,PERAJA,DISALICA. Nakon uspešnog polaganja kursa dozvonjava vam se da uz odgovarajuću pratnju ronite svuda po svetu jer su naše dozvole međunarodno priznate.
Praktični i teoretski deo kursa traju uporedo. Praktični deo odvija se na bazenu. Teoretski deo se odvija u prostorijama kluba. Postoji obim gradiva koji je obavezan, a koji ce Vam instruktor u vidu predavanja preneti za vreme trajanja kursa, a u terminima oko kojih se dogovorimo. Broj polaznika nije ograničen. Klub svojim članovima na kursu, a kasnije i na ekskurzijama obezbeduje ronilačke boce, regulatore, manometre i BCD-e. Po završenom kursu polažete ispit iz prakticnog dela na bazenu i ispit iz teoretskog dela u vidu testa. U cenu kursa, osim časova, uračunati su: diploma Ronilackog Saveza Vojvodine i karnet ( knjižica za beleženje ronjenja) C.M.A.S.-a (“Confederation Mondiale des Activites Subaqatiqes”) po čijoj Ste metodi obučeni . Zvanje ronioc P1 dobijate tek nakon načinjenih pet zarona u otvorenoj vodi, koji Vam se takode beleže u karnet. Te zarone možete napraviti na jednoj od naših ekskurzija. U toku kursa, da bi overili karnet, dužni Ste da obavite i lekarski pregled za ronioca, koji možete izvršitit u sportskoj ambulanti u GH “Mostonga” koji ce Vam DPA “Sombor” takodje obezbedit. Kursevi se održavaju u skladu sa novousvojenim “Uslovima i Standardima za obuku ronilaca”, zatim činjenicom da su svoje diplome stekli polaganjem brojnih ispita dokazujući i teoretski i praktično svoje znanje i veštinu, uz nezaobilaznu pedagogiju i psihologiju sporta, koja Vam daje za pravo da verujete da Ste sebe ili svoje dete predali u ruke vrsnih pedagoga.

Radovi

Dpa “Sombor” ima izvanredu saradnju sa SUP Sombor. Spreman je za sve vrste podvodnih radova. Komplikovanijih kao i jednostavnih čišcenja prilaza vodi ispred bungalova, traženje motora i ostalih predmeta. Ukoliko ste zainteresovani za naše usluge kontaktirajte nas putema e-mail goranzelic.so@gmail.com ili telefona.

Kategorije

U ronilačkom sportu postoje sledeće kategorije:

Ronilačke kategorije

Ronilac sa jednom zvezdicom
Ronilac sa dve zvezdice
Ronilac sa tri zvezdice
Ronilac sa četiri zvezdice

Instruktori ronjenja

Instruktor ronjenja sa jednom zvezdicom
Instruktor ronjenja sa dve zvezdice
Instruktor ronjenja sa tri zvezdice

U DPA Sombor obuku sprovode licencirani instruktori Goran Zelić M2 i Srđan Palić M1

30 godina sa Vama…

Potrudićemo se i u budućnosti da Vam dajemo informacije vezano za ronilački sport bili Vi početnik ili profesionalac. “Prošetajte” malo našim stranicama koje će Vam pribiližiti ronilački sport i pomoći u odluci da nam se pridružite u istraživanju tajni morskih dubina.

Uživajte!

Redovni članovi kluba:

Zelić Goran (predsednik udruženja – zamrznut status zbog članstva u UO SOPAS-a)
Palić Srđan
Stolić Aleksandar (predsednik udruženja)
Jović Milan
Saulić Saša
Vukas Milorad
Stojačić Velibor
Čuvardić Dejan
Caha Srđan
Šuvak Zlatko
Gulači Tibor
Miroslav Dabić

Statut kuba

Cenovnik ronjenja