Društvo podvodnih aktivnosti Sombor

Zvanična prezentacija

DPA Sombor
je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

DPA_Sombor_istorija

Istorijat

Društvo Podvodnih Aktivnosti “Sombor” Sombor osnovano je 05.07.1984.godine. Osnovao ga je Rekeče Mihalj sa nekolicinom entuzijasta. Tačnije društvo je osnovano 13.02.1983. godine pri motonautickom klubu . Godinu i po kasnije osniva se Društvo Podvodnih Aktivnosti “Sombor” kao samostalno društvo. Prostorije dobija od Narodne Tehnike Opštine Sombor na Vencu Živojina Mišića br. 14. gde su i sada prostorije kluba.


Od osnivanja pa do danas kroz klub je prošlo stotine članova koji su obučeni za nekada mlađe ronioce, a po novom ronioce sa jednom zvezdicom. Svake godine samostalno ili u saradnji sa drugim klubovima organizuju se ronilacke akcije na moru ili zatvorenim vodama.


Od svog osnovanja do danas ostvareno je više od 10000 urona. Pri čemu se nije desio ni jedan ozbiljniji ronilacki incident. To i visoke kvalifikacije kao i bezbrojni uroni ljudi koji obučavaju i vode ronjenja u našem klubu su garancija i Vama ukoliko se odlučite da nam se pridružite.

DCIM100GOPROGOPR4078.JPG
Tromedja_2018
Grcka_2019

Kursevi

DPA ,,SOMBOR,, iz Sombora organizuje kurseve ronjenja tokom cele godine. Obuka se odvija prema pravilima međunarodnih organizacija za podvodne aktivnosti CMAS, PADI kao i domaćim pravilima granskog ronilačkog saveza UZOR. Osnovnu ronilačku obuku za sticanje kategorije P1 mogu upisati kandidati sa najmanje 14 godina života. (Gornja granica polaznika nije limitirana. Dakle, nemojte misliti da ste prestari.)


Potrebno je da postoji opšta zdravstvena sposobnost koja se utvrđuje na specijalističkom pregleldu kod sportskog lekara. Traži se dobra kondicija i psihička zrelost za početak obuke. Na kursu će se steći znanja i veštine da se roni bezbedno, a naučićete sve o opremi koja se koristi. Za početak kursa je potrebno imati osnovu ronilačku opremu MPD – MASKA, PERAJA, DISALICA.


Nakon uspešnog polaganja kursa dozvoljava vam se da uz odgovarajuću pratnju ronite svuda po svetu jer su naše dozvole međunarodno priznate.


Praktični i teoretski deo kursa traju uporedo. Praktični deo odvija se na bazenu. Teoretski deo se odvija u prostorijama kluba. Postoji obim gradiva koji je obavezan, a koji ce Vam instruktor u vidu predavanja preneti za vreme trajanja kursa, a u terminima oko kojih se dogovorimo.

Broj polaznika nije ograničen.


Klub svojim članovima na kursu, a kasnije i na ekskurzijama obezbeduje ronilačke boce, regulatore, manometre i BCD-e.


Po završenom kursu polažete ispit iz prakticnog dela na bazenu i ispit iz teoretskog dela u vidu testa. U cenu kursa, osim časova, uračunati su: diploma Ronilackog Saveza Vojvodine i karnet ( knjižica za beleženje ronjenja) C.M.A.S.-a (“Confederation Mondiale des Activites Subaqatiqes”) po čijoj Ste metodi obučeni. Zvanje ronioc P1 dobijate tek nakon načinjenih pet zarona u otvorenoj vodi, koji Vam se takode beleže u karnet. Te zarone možete napraviti na jednoj od naših ekskurzija. U toku kursa, da bi overili karnet, dužni Ste da obavite i lekarski pregled za ronioca, koji možete izvršitit u sportskoj ambulanti u GH “Mostonga” koji će Vam DPA “Sombor” takođe obezbediti.


Kursevi se održavaju u skladu sa novousvojenim “Uslovima i Standardima za obuku ronilaca”, zatim činjenicom da su svoje diplome stekli polaganjem brojnih ispita dokazujući i teoretski i praktično svoje znanje i veštinu, uz nezaobilaznu pedagogiju i psihologiju sporta, koja Vam daje za pravo da verujete da Ste sebe ili svoje dete predali u ruke vrsnih pedagoga.

Prevodnica_Bajski_2019

Radovi

Dpa “Sombor” ima izvanredu saradnju sa SUP Sombor. Spreman je za sve vrste podvodnih radova. Komplikovanijih kao i jednostavnih, čišćenja prilaza vodi ispred bungalova, traženje motora i ostalih predmeta. Ukoliko ste zainteresovani za naše usluge kontaktirajte nas putema e-mail: goranzelic.so@gmail.com.

Strand_dodela_diploma
Tromedja201830
Neos Marmaras 201835

Kategorije

 

U ronilačkom sportu postoje sledeće kategorije:

 

Ronilačke kategorije

 

Ronilac sa jednom zvezdicom

 

Ronilac sa dve zvezdice

 

Ronilac sa tri zvezdice

 

Ronilac sa četiri zvezdice

 

Instruktori ronjenja

 

Instruktor ronjenja sa jednom zvezdicom

 

Instruktor ronjenja sa dve zvezdice

 

Instruktor ronjenja sa tri zvezdice

 

U DPA Sombor obuku sprovode licencirani instruktori Goran Zelić M2 i Srđan Palić M1

Silba 1990 (3)

35 godina sa vama!

Potrudićemo se i u budućnosti da Vam dajemo informacije vezano za ronilački sport bili Vi početnik ili profesionalac. “Prošetajte” malo našim stranicama koje će Vam pribiližiti ronilački sport i pomoći u odluci da nam se pridružite u istraživanju tajni morskih dubina.

DPA Sombor

Dodatne informacije