Novi način zaštite od morskih pasa

Naučnici sa univerziteta Stellenbosch u južnoafričkoj republici otkrili su novi način zaštite kupača od napada morskih pasa.

White-Shark

Njihov sistem prepreka nazvan "Sharksafe" predstavljen je kao alternativa postojećim mrežama postavljenim u moru oko poznatih svetskih plaža. Te su mreže već dugo na meti kritičara jer uz morske pse ugrožavaju i ostali morski sviet.

Za razliku od njih, nove barijere potpuno su sigurne za morski svet, a tim naučnika veruje da su i mnogo delotvornije. Sastoje se od uspravnih cevi koje izgledaju poput morske trave i magnetskih polja koja čine svojevrsni "kavez bez mreža" koji pouzdano odvraća razne vrste morskih pasa. Cevi su usidrene na morskom dnu betonskim blokovima koji ujedno služe i kao veštački greben.

Profesor Conrad Matthee, glavni sa katedre za botaniku i zoologiju na univerzitetu, objasnio je kako se zbog postojećih mreža populacija nekih vrsta morskih pasa drastično smanjila. Time je narušen ekosistem, a u mrežama stradaju i druge životinje poput delfina i morskih kornjača.

Nove barijere za morske pse trenutno se testiraju kod ostrva Dyer, u zalivu Gans, a istraživači se nadaju kako će uskoro dobiti dozvole za njihovo postavljanje na poznatim južnoafričkim plažama.

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor