Najopasniji okeani na svetu

Neki okeani na Zemlji kojima se najviše plovi crne su tačke za brodove, a nesreće su često uzrokovane nepovoljnim vremenskim uslovima, koje će klimatske promene samo uvećati, navodi se u novoj studiji naučnika Univerziteta Sauthempton Solent.

brodolom

U periodu između 1999. i 2011. godine najviše nesreća dogodilo se u Južnom kineskom moru, istočnom delu Indijskog okeana, istočnom Mediteranu i Crnom moru, Severnom moru i vodama oko Britanskih ostrva, preneo je “Diskaveri njuz”.

Čak 293 nesreća dogodilo se u tom periodu u Južnom kineskom moru i istočnom delu Indijskog okeana. Ovo područje poznato je po raznovrsnom podmorskom životu i stanište je za 70 odsto korala u svetu.

Većina brodova koji su doživeli nesreće su manji i mahom stariji od 20 godina, ističe se u studiji urađenoj za potrebe Fonda za divlje životinje. Uglavnom se koriste što jeftinija posada i brodovi.

U skoro 50 odsto slučajeva uzrok nesreće nisu bili sudari, nego dotrajali brodovi, u koje je procurela voda ili su potonuli zbog drugih razloga.
“Klimatske promene će verovatno pogoršati uzroke njihovog propadanja – oluje, promene vetra i talasa, ekstremne vremenske prilike”, navodi se u studiji.

brodolom_1

Ipak, nije sve tako crno. Brodogradnja je uvelike unapredila bezbednost od 1980, čime je broj nesreća smanjen za 18 odsto. Zbog nesreća je zakonom povećan standard kvaliteta plovila koja se kreću okeanom.

Prvi takav zakon, podseća se u studiji, bio je Konvencija o bezbednosti života na moru, koji je stupio na snagu nakon brodoloma “Titanika” 1912.

U druge značajne nesreće spadaju i “Ekson Valdez”, naftni tanker koji se nasukao u zalivu Princ Vilijam 1989, kada je iz njega isteklo više od 40 miliona litara nafte (257.000 barela). Zbog ove nesreće Međunarodna pomorska organizacija zatražila je dupla korita na prekookeanskim brodovima.

Potom, 1996, tanker “Si empres” izlio je u more kod obale Velsa 72.000 tona nafte. Sledeće godine brod “Nakhodka” potonuo je kod Japana i tada se u vodu izlilo 6.200 tona nafte.

brodolom_2

Iz broda “MV Palas” iscurilo je 1998. u Severno more relativno malo nafte, ali je u pitanju ekološki osetljiv region, pa je nafta zalila plaže i umrlo je hiljade ptica.
Četiri godine kasnije naftni tanke “Prestiž” uzrokovao je ekološku katastrofu u Španiji i Portugalu. Brod je potonuo nakon oluje, ispuštajući u Atlantski okean 70.000 tona nafte.

Teretni brod “MV Rena” potonuo je kod Novog Zelanda 2011, dok je prevozio 1.368 kontejnera sa naftom. Oko 300 kontejnera je završilo u moru. Nafta je uništila plaže, a umrlo je 2.000 ptica. Ovo je bila najveća ekološka katastrofa u istoriji Novog Zelanda.

Što se tiče ove godine, kineski ribarski brod nasukao se na koralni greben star 500 godina kod obale Filipina, i uništio 3.902 kvadratnih metara korala. Prethodno je brod američke mornarice uništio manje područje korala kod istog grebena ranije ove godine.

Izvor: blic.rs

Leave a commentlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor