Mlade krabe menjaju svoj oklop i do 12 puta

Tokom prve godine života, kraba promeni i do 12 oklopa.

Kraba 1

Sve životinje koje imaju čvrst telesni omotač moraju često da se presvlače, kako bi mogle da rastu. Plave krabe koje žive u zalivu Česapik na istoku SAD nisu izuzetak.

Kraba najpre iz oklopa, koji planira da napusti, potroši kalcijum i sve organske materije. Zatim telo napuni vodom i sva se naduje. Usled toga oklop na tanjim mestima puca, a iz starog oklopa kraba se izvlači tokom naredna tri dana.

Krabe se najčešće presvlače tokom prve godine života. Čim postanu polno zrele, oklop će menjati tek dva do tri puta godišnje. Neke krabe ne vole ništa da bacaju, pa svoj stari oklop pojedu čim ga odbace.

Kraba 2

U vreme presvlačenja kraba nije samo meta grabljivica, već i pripadnika sopstvene vrste. Ona se stoga krije u mahovini ili ispod kamenja, dok ponovo ne dobije novi, jak oklop.

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor