Misteriozna smrt miliona zvezda

Milioni morskih zvezda misteriozno ginu poslednjih nekoliko meseci duž obala Amerike od Aljaske do juga Kalifornije, dok morski biolozi sve više ističu ključnu ulogu tih beskičmenjaka za obalski ekološki sistem, saopštili su danas naučnici u najnovijoj studiji objavljenoj u SAD.

92824230652ee057e52c41626702844_640x427

Neobična pojava počela je u junu 2013. godine kada su registrovani prvi slučajevi smrti morskih zvezda na obalama, izjavio je Džonatan Sliman, direktor američkog Centra za istraživanje divlje faune pri Institutu za geofiziku.

Najviše su pogodjene dve vrste morskih zvezda - zvezda pupurne boje (pisaster oćraceus) i zvezde poznata kao morsko sunce (pycnopodia heliandhoides). Raznih boja morsko sunce je najveća zvezda u moru, prečnika više od jednog metra.

Uginule morske zvezde su imale površinske povrede bele boje kao i opšte smekšavanje, kao što je gubitak krakova i postepeno propadanje tela, što posle nekoliko dana dovodi do uginuća, naveli su naučnici.

Čitave naseobina morskih zvezda nestale su na obalama američke države Vašingtona, u Kanadi, do juga Kalifornije. Smatra se da je stopa smrtnosti dostigla čak 95 odsto, navodi se u naučnoj studiji.

Eksperti koji decenijama prate ekološki sistem na tom području ne mogu da utvrde tačan uzrok smrti tih morskih životinja.

Morske zvezde

"Pretpostavljamo da je u pitanju neka patogena klica, parazit, virus ili bakterija koji napada morske zvezde i utiče na njihov imunitet i stvara promene na telu koje su smrtonosne", izjavio je jedan od autora studije Pit Rejmondi, profesor biologije Univerziteta Santa Kruz u Kaliforniji.

Prema njegovim rečima, uginuće morskih zvezda se dogodjalo u prošlosti ali je uzrok bio pregrevanje vode na obalama, ali to nije sad slučaj.

Naučnici navode da morske zvezde više vole svežiju vodu i da toplota utiče na njihovo zdravlje stavarajući rane i infekcije.

Postoji 1.700 vrsta morskih zvezda. Zvezde su obično petokrake, ali postoje čak i one sa četrdeset krakova. Veličina im varira od jednog centimetra do jednog metra. S donje strane imaju nožice koje se kreću.

Hrane se svim vrstama školjki i nekim puževima. Velike su grabljivice. Plen obaviju kracima i na njega priljube usta koja se nalaze s donje strane. Tada izbace želudac koji žrtvu usisa.

Morske zvezde dišu preko kožnih škrga. Imaju dobro razvijeno čulo mirisa. Kraci koji otpadnu s morske zvezde, vrlo lako ponovo izrastu. Kod nekih vrsta iz otpalog kraka može da se rodi nova jedinka i to je jedan od načina njihovog razmnožavanja.

Izvor: BETA

Leave a comment

logo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor