Ko je Vladimir Kulić, pobednik plivanja za Časni krst u Apatinu?

Tradicionalno plivanje za Časni krst je događaj na praznik Bogojavljenja koji se organizuje u mnogim gradovima u Srbiji. Bogojavljenje (grč. Επιφανεια) je manifestacija Boga na ovom svetu. Kod Srba se Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Ovaj običaj je vezan za verovanje u lekovitost i čudotvornost bogojavljanske vode - vodice. Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se izjutra, pre sunca obavi ritualno kupanje u reci.

1421773475-Vladimir Kulic

O tome kako je proteklo prvo plivanje za časni Bogojavljenski krst u Apatinu mogli ste da čitate na našem portalu (pogledajte OVDE), a red je i da vam predstavimo pobednika ove manifestacije.

Vladimir Kulić ima 34 godine i dolazi iz Sombora. Ovo mu je ukupno treće učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji a prethodna dva puta je plivao u svom rodnom gradu.

"Kao što znate dolazim iz komšiluka, tj. susednog Sombora i bavim se plivanjem sa decom sa posebnim potrebama. Prvi put sam bio treći, potom drugolasirani i sad je bio red da budem prvi. Iako je ova manifestacija prevashodno duhovnog karaktera, mnogi dolaze sa ciljem da pobede. Pobedu i Časni krst posvećujem supruzi Kseniji Majstorović i njenom ocu." - rekao je za 025info vidno zadovoljni Vladimir Kulić.

On je istakao da je temperatura vode bila veoma niska i da nije bilo prijatno za plivanje. Ipak, rekao nam je da se pripremao za ovu manifestaciju poslednih mesec dana.

"U Somboru smo se pripremali, trenirali, jer je u suprotnom moguće da u ovakvim uslovima doživite šok prilikom skoka. Verovanje se takođe obistinilo, zdravi smo, pravi i prehlade su nas zaobišle. Današnji dan će mi zaista ostati u lepom sećanju." - izjavio je pobednik plivanja za Časni krst u Apatinu.

Kulić je istakao da je plivanje za Časni krst u Somboru postalo tradicionalno, i da se nada da će takva situacija biti i u Apatinu jer su uslovi za održavanje ovog događaja sjajni. Vladimir je uputio pohvale organizatorima ove manifestacije, kao i svim Apatincima koji su prisustvovali ovom događaju.

Izvor: 025info.rslogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor