Japanci snimili džinovsku lignju

Tim japanskih istraživača zabeležio je svojim kamerama prizor koji ste do sada mogli da vidite samo na filmu! Oni su snimili lignju koja je duga čak tri metra i predstavlja najvećeg beskičmenjaka na svetu. Ovo neobično stvorenje živi u severnom delu Tihog okeana, na dubini od oko 630 metara.

lignja

Tročlana posada provela je 400 sati pod vodom i izvela oko stotinu misija u pokušaju da snimi džinovsku lignju, najvećeg beskičmenjaka na svetu. Sada im je to pošlo za rukom, a trenutak kada su kamerama zabeležili kretanje životinje kroz vodu opisali su kao najlepši u karijerama.

Ovo je originalna fotografija snimljene lignje

Ovo je originalna fotografija snimljane lignje

Za ovaj poduhvat zaslužni su Cunemi Kubodera iz japanskog Muzeja nacionalne nauke i dvojica njegovih kolega, a projekat je realizovan uz pomoć japanske televizijske mreže NHK i američkog kanala "Diskaveri".

Lignja pod nazivom "architeuthis" ima najveće oči u životinjskom carstvu. Hrani se drugim lignjama i ribom, a sama je često na meti velikog kita ulješure. Ima osam kraćih pipaka i dva duža, koji su opremljeni sisaljkama i zubima. Pomoću njih hvata plen i ubacuje ga u usta.

Prva fotografija džinovske lignje nastala je 1847. godine, kada je pisac i prirodnjak Mojsije Harvi otkupio životinju od ribara. Od tada su mrtve jedinke nekoliko puta uočene na obali, a fotografi su živu džinovsku lignju uspeli da zabeleže tek 2004. godine.

Leave a commentlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor