10 najvećih mitova u vezi sa ronjenjem

Nekada su mitovi zaista smešni, treba gledati na neke stvari i iz drugogo ugla!

Mit #1: Ronjenje je preopasno

Ronjenje NIJE opasno

Ronjenje NIJE opasno

Realnost: Postoje pravila i smernice u ronjenju koje je neophodno poštovati kako bi se rizik od nezgode sveo na minimum. Ronjenje ima odličan bezbednosni rekord, a pravila se veoma lako primenjuju. Statistički gledano, sigurno je koliko i kuglanje. Sve dok poštujete smernice, Vaša želja za ronjenjem biće najopasniji deo Vašeg ronilačkog iskustva.

Mit #2: Teorija ronjenja je previše konfuzna

Teorija nije konfuzna kada učiš u društvu!

Teorija nije konfuzna kada učiš u društvu!

Realnost: Zapravo i nije. Ukoliko uzmete više tehničkih časova, može postati malo konfuzno, ali su to izborni časovi namenjeni onima koji su zainteresovani za pomeranje granica u ronjenju. Teorija ronjenja koja je neophodna za sertifikovanog Open Water ronioca, prvi sertifikat, nije uopšte komplikovana i postaje jasnija uz pojašnjenje instruktora.

Mit #3: Ronjenje je preskupo

Pare nisu problem, para se nema! :)

Pare nisu problem, para se nema! 🙂

Realnost: Ronilačka oprema može biti poprilično skupa, ali je izuzetno dugotrajna. Prva oprema koju nabavite može da smanji Vaš buđelar, ali budite sigurni da i uz redovnu upotrebu, godinama nećete morati ništa da kupujete od opreme. Kada uporedite cenu opreme i godine korištenja, shvatićete da zapravo nije uopšte skupa investicija.

Mit #4: Potrebna je večnost da se savlada

Ko brzo kapira stvari nije mu potrebna večnost!

Ko brzo kapira stvari nije mu potrebna večnost!

Realnost: Što se tiče teorijskog dela, učenje i testiranje se može obaviti i online, željenim tempom. To može biti jedan dan ili cela nedelja, ukoliko ste ograničeni sa vremenom. Deo sa praktičnim ronjenjem traje 3 do 4 dana. I to je to. Možete roniti posle svega nedelju dana.

Mit #5: Životinje u okeanu su preopasne

Da, u filmovima!

Da, u filmovima!

Realnost: Ronioci putuju poprilično daleko u potrazi za ajkulama i ostalim morksim svetom koji ne-ronioci smatraju opasnim. Većina ronilaca je veoma uzbuđena da vidi ajkule jer nije svakodnevnica sresti ih. Sve životinje bi trebalo tretirati sa poštovanjem i kao ronilac morate razumeti da ste Vi ti koji zalaze u njihov svet i stoga morate prilagoditi svoje ponašanje. Najčešće podvodne povrede su nastale usled samoodbrane životinje. Pa čak i tad, ozbiljne povrede nisu toliko česte. Dakle, ne čačkajte barakudu i neće Vas ujesti.

Mit #6: Previše opreme je potrebno kupiti

Ima još, nije sve na slici! :)

Ima joÅ¡, nije sve na slici! 🙂

Realnost: Oprema može biti obeshrabrujući faktor, s obzirom da je za ronjenje nužno potrebna oprema. Međutim, za sertifikovanog Open Water ronioca dovoljno je imati samo masku, peraja i disalicu. I to je sve. Sve ostalo se može iznajmiti kako za časove tako i za sve Vaše urone, ukoliko tako odlučite. Stoga, iako ima puno opreme koja se može kupiti, Vi ne morate.

Mit #7: Morate biti mladi i u dobroj formi da biste ronili

Godine nisu bitne!

Godine nisu bitne!

Realnost: Svakako se nadam da nije tako jer ja nisam. Naravno, svaki sport je lakši kad ste fizički spremni, ali sve dok nemate nikakva zdrastvena ograničenja, možete se baciti na ronjenje bez da ste triatleta. Ukoliko se možete popeti uz par stepenika ili prošetate bez da se zadišete, bićete i dobar ronilac.

Mit #8: Morate biti profesionalan plivač

Plivanje i ronjenje nije isto!

Plivanje i ronjenje nije isto!

Realnost: Zabluda. Osnovne plivačke veštine su neophodne – da možete preplivati 200m i plutati na vodi 10 minuta. Ukoliko možete to da uradite, možete da ronite. Uostalom, koliko često imate priliku da vidite video sa roniocima koji plivaju podvodni kraul ili plivaju agresivno? Poenta je u što manjoj potrošnji energije radi ostvarivanja ciljeva ronjenja.

Mit #9: Osećaćete se klaustrofobično

Veoma oslobađajuće iskustvo! :D

Veoma oslobaÄ‘ajuće iskustvo! 😀

Realnost: Razumljivo je da neko ko nikada nije probao da roni pretpostavlja da bi se osećao klaustrofobično. Međutim, ukoliko možete da u dogovoru sa instruktorom naterate sebe da probijete tu inicijalnu pretpostavku, shvatićete, kao i svi ronioci, da je plivanje pod vodom sa obezbeđenim vazduhom, zapravo veoma oslobađajuće iskustvo. Pod vodom možete raditi sve ono što na zemlji nikada niste ni sanjali da biste mogli. U stvari je ronjenje sve samo ne ograničavanje.

Mit #10: Morate da živite u blizini tropskih voda

Moguće je roniti i u kanalu, jezeru...

Moguće je roniti i u kanalu, jezeru…

Realnost: Ne roni se samo u tropskim vodama. Živimo na planeti koja je 75% pokrivena vodom. Jezera, reke i izvori su takođe mesta gde se roni. Moguće je roniti i u kamenolomima i rudnicima širom sveta. I sve te lokacije predstavljaju jedinstveno ronilačko iskustvo. Neka najbolja mesta za ronjenje na svetu nisu u tropskim vodama uopšte, pogotovo što većina okeana nisu tropski.

Leave a commentlogo2

Ukratko o nama

DPA Sombor je sportsko-rekreativni ronilački klub iz Sombora. Na našim stranama možete da pogledate akcije i razna dešavanja u kojima je DPA Sombor učestvovao kao i mnoge druge stvari koje Vam mogu poslužiti za proširivanje znanja o ronilačkom sportu kao i podvodnom svetu uključujući sve njegove stanovnike, biljke i životinje!

Kontaktirajte nas

064.611.37.97
goranzelic.so@gmail.com

Venac Živojina Mišića 14, 25 000 Sombor, Srbija

Copyright 2009 Pixel Dizajn © Sva prava zadržava DPA Sombor